Sunday, February 17, 2013

AKHIR NYA TERLAKSANA WALAUPUN BANYAK HATI HITAM BERKATA.

Lima Tahun di negeri johor TAHUN 2013  masuk 6 tahun. DI atas kepercayaan yang di beri aku laksana kan tugas demi KEBAIKAN ANAK-ANAK GAYONG AM NYA DI DAERAH KULAIJAYA,KLUANG DAN MUAR. WALAU PUN BANYAK HATI HITAM BERKATA TAPI LANGKAH AKU TIDAK SUMBANG, AKU TETAP JALAN ATAS SEBAB AKU BUKAN INGIN KAN KUASA DAN JAWATAN SEPERTI MANA MANUSIA 2 YANG BERHATI HITAM ITU,
SOAL BERI SALAM SUDAH LAPUK... ORANG YANG SEMBUNYI MULUT TIDAK BERANI NAK BERKATA SEBAB NIAT DI HATI TAKUT TERGUGAT RASA NYA........

JANGAN TAMAK JANGAN ANGKUH.....
JANGAN PANDANG AKU 10 TAHUN KE BELAKANG......
TIDAK PERNAH AKU BERBUNYI ATAU PUN BERSUARA ...HANYA DIAM SAHAJA.... TIDAK PERNAH MENGATA,HASUT DAN NIAT UNTUK MENENTANG...

AKU HANYA JALANKAN TANGGUNGJAWAP SEBAGAI SEORANG MANUSIA UNTUK manusia yg Inginkan...

SELAGI AKU ADA RASA HORMAT... AKU TETAP HORMAT....
BAB LAIN.... SUKA HATI ENGKAU LA....
AKU TETAP AKU....


TANGGAL 1JULAI 2012 AKU DAN RAKAN SEPERJUANGAN YANG LAIN  ADAKAN MAJLIS IKATAN UKHWAH DI KULAIJAYA.
AJK DAERAH KULAIJAYA MEMBERI KEPERCAYAAN PADA AKU UNTUK MENJADI PENGERUSI PROGRAM UNTUK MAJLIS TERSEBUT.SYUKUR SEMUA NYA BERJALAN DENGAN LANCAR.

TERIMA KASIH PADA YANG  TERLIBAT....                        CENDEHATI DARI PSSGM DAERAH KULAIJAYA KEPADA
           Datuk Haji Ahmad Bin Haji Maslan  Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri.
Hasad dengki umpama apiMelihat api yang semakin marak membakar, lantas benak saya ligat mengingatkan pada satu peringatan Nabi saw: 

“Hendaklah kamu menjauhi sifat hasad dengki, kerana sifat dengki itu menghapuskan segala amalan kebajikan seperti mana api memakan kayu-kayu.” (Riwayat Abu Daud dari Abi Hurairah) 

Begitu buruk sekali kesan hasad dengki, sehinggakan Rasulullah saw mengumpamakan ia sebagai api yang membakar segala kebaikan. 

Hasad atau dengki merupakan sifat yang amat tercela. Ia bersumberkan dari iri hati atau ketidaksenangan dalam hati. Ia amat keji kerana boleh mendatangkan akibat buruk bukan sahaja kepada orang didengkikannya, bahkan kepada puak dan masyarakat seluruhnya. Apabila bersarang sifat dengki, maka segala kebaikan akan lenyap dan terhapus sama sekali. Yang tinggal hanyalah keburukan dan dendam kesumat sahaja. 

Oleh yang demikian tiap-tiap orang Islam hendaklah menjauhkan diri daripada hasad dengki yang tercela ini. 

Menurut Imam al-Mutawalli al-Sya`rawi, hasad adalah mengharapkan hilangnya nikmat daripada orang yang didengki melalui ucapan atau perbuatan. 

Yang dimaksudkan nikmat ini ialah yang berbentuk dunia seperti kekayaan harta, pangkat, keluarga yang bahagia, kecantikan, kesihatan dan lain-lain lagi. Maakala ada nikmat yang berbentuk akhirat seperti iman, amal, taqwa dan sebagainya. Jadi, orang yang hasad ini akan cuba untuk menghilangkan nikmat-nikmat tersebut yang ada pada orang lain. 

Sebagaimana sabda Rasulullah saw: “Ingatlah bahawa setiap nikmat Allah SWT ada musuhnya.” Baginda saw ditanya: “Siapakah musuh nikmat-nikmat Allah SWT itu, ya Rasulullah. Jawab Rasulullah saw: “Musuh tersebut ialah mereka yang dengki terhadap nikmat kurniaan Allah SWT yang diberikan kepada manusia lain.” (Riwayat at-Thabrani) 

Hasad boleh berlaku kepada sesiapa sahaja baik orang miskin, kaya, jahil, berilmu, berjawatan, yang berpengaruh dan sebagainya. Orang kaya boleh hasad kepada orang kaya yang lain, mungkin juga orang kaya boleh hasad kepada orang miskin, agar orang miskin itu sentiasa miskin. Begitu juga orang yang berilmu, boleh hasad kepada orang berilmu yang lain atau kepada orang jahil. Begitulah seterusnya.